Ajankohtalaskelmia

Astuminen 10.5. & 11.5. & 13.5.& 14.5.    Ultrataan n.30 vuorokauden päästä (viikon 24 alussa), joten siihen asti on odoteltava ja silmä tarkkana tutkittava Almaa. Pientä vinkkiä voi saada epävarmoista huomioista esimerkiksi pienestä limavuodosta alkioiden kiinnittymisen yhteydessä (1-2 vkoa astutuksesta) tai muutaman päivän ruokahaluttomuudesta n. 3 viikon paikkeilla. Mutta nuo ovat kovin yksilöllisiä merkkejä ja varsinkin tuo liman huomaaminen on ihan sattumanvaraista

Alma on juuri madotettu ja seuraava kerta on sitten kantamisen varmistuttua (n. 42 vrk). Tänä keväänä meillä jätetään punkinestoaineet laittamatta.

MAHDOLLISEN kantamisen ensimmäiset ajat eletään aivan normaalia elämää ja jännitellään tuonne varmisteluaikaan asti. Ruokinta, elo ja olo on ihan normaalia arkea.

Koira kantaa n. 63 vrk (n. 9 vkoa), mutta hedelmöittymisaika on vaikea määritellä, varsinkin nyt, kun progesteronit jäivät ottamatta astumisen sujuttua ihan itsestäänkin (oletettavasti aika oikea).

Ovulaatio tapahtuu noin 2 päivän kuluttua LH -piikistä. (LH-piikki on progesteronihormoonin tietty taso, jolloin narttu keskimäärin alkaa "tarjoutumaan" urokselle). Munasolun kypsyminen kestää vielä 2-3 päivää ovulaation jälkeen. Tästä seuraa, että 4-5 päivää LH -piikin jälkeen munasolu on hedelmöitymiskykyinen. Munasolun fertiili vaihe kestää 2-3 päivää. Uroksen siittiöt elävät nartun genitaaleissa 3-4 päivää, joskus 6-7 päivääkin.
--> kansanomaisesti ajatellen ilman testejä hedelmöittyminen siis n. 4-6 vuorokautta "anto-päivien" alusta.

"Astutus- tai emättimeen keinosiementämisajankohtaa mietittäessä on hyvä tietää, että uusimpien tutkimusten mukaan kohdunkaula sulkeutuu progesteronitasolla 15-25 ng/ml. Tämä luonnollisesti tarkoittaa käytännössä sitä, että kaulan sulkeutumisen jälkeen astutus tai keinosiemennys emättimeen eivät johda tuloksiin. /Vetlab"
Tuo ajankohta on n. 4-7 vrk "anto-päivien" alusta lukien, luonnollisesti erittäin suurilla yksilöllisillä vaihteluilla"

Ensikertalainen narttu synnyttää usein muutamaa päivää aiemmin kuin tuo 63 vrk. Hyvin epätieteellisesti laskeskelin Alman mahdollisten hedelmöittymispäivien olevan juuri käsillä... tänään, huomenna tai perjantaina ---> siitä 60 vrk eteenpäin, niin ollaankin sitten viikon 28 alkupäivissä.

Vaikka kaikki on kovin epävarmaa, elämä tuo yllätyksiä tullessaan, on näitä silti kiva laskeskella ja spekuloida etukäteen. Ja pitää peukkuja pystyssä

Jos Almalle saadaan pentusia, jotka syntynevät tuolloin vkon 28 alkupäivinä, asustavat ne sitten emänsä luona mieluiten reilut 8 viikkoa, joten arvioidut ajat lähteä uusiin koteihin on sitten hieman ennen syyskuun puolta väliä. Toki huomioin uusien kotien käynnöntilanteet ja joustan luovutusajankohdissa tarpeen mukaan hieman suuntaan jos toiseenkin. Mieluiten kuitenkin pitäisin pennut emän luona vähintään 8 viikkoiseksi.